Belgische muziek festivals

In de zomer maanden zijn er meerdere grote muziekfestivals in België. Deze festivals trekken mensen van heinde en verre aan om meerdere dagen te genieten van de muziek en de sfeer.

De grote festivals zoals Werchter, Dranouter en Pukkelpop trekken ook veel buitenlandse muziekliefhebbers aan.

Duizenden mensen komen bijeen en veel van hen keren jaarlijks terug vanwege de positieve ervaringen.

Er zijn meerdere podiums waar artiesten optreden en het genre is gevarieerd. Werchter is van oorsprong een rock festival maar ook techno liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Nadat de livebands zijn gestopt, gaat de techno muziek in een tent door tot in de kleine uurtjes.

In de wijde omtrek van het festival terrein worden tijdelijke campings aangelegd in weilanden. Er hangt een gezellige sfeer waar veel sociale contacten worden gelegd en menig relatie ontstaat.

Een enkele uitzondering daargelaten, hoor je nauwelijks over vechtpartijen op een festival. Mensen komen met hetzelfde doel en dat is genieten van hun favoriete muziek.

Naast het optreden van de bands zijn er veelal grote alternatieve markten aanwezig op het terrein. Daar kun je shirts van je lievelingsband kopen, lp’s, bijzondere sieraden en kleding afkomstig van andere werelddelen.

De voedselmarkt is ook enorm gevarieerd van heerlijke Belgische patat tot exotische gerechten.

Laat op de avond treden er beroemde bands op die grote publiekstrekkers zijn. Overdag treden er ook onbekendere bands op die door deze festivals naamsbekendheid krijgen. Zo kan het zijn dat een band het ene jaar nog in de vroege ochtend op een klein podium optreedt en een jaar later in de avond op het hoofdpodium. Dit maakt het optreden op een festival voor een band erg aantrekkelijk.

Als een band enthousiast live optreedt tijdens een festival zal het publiek meegaan in dit enthousiasme. En ook de positieve herinneringen aan het festival met de betreffende muziek op de achtergrond kan er voor zorgen dat mensen fan worden van een bepaalde band.

De meerdaagse festivals zijn niet goedkoop en de prijzen van het eten en drinken liggen hoger dan normaal. Er kunnen ook losse dagtickets worden gekocht maar veel bezoekers zijn er toch het liefst alle dagen bij aanwezig om helemaal in het festivalgevoel te geraken.

Deze zomer zal niet alleen in het teken staan van muziek festivals die weer open gaan na Covid, maar ook het EK voetbal en neemt Unibet het EK over dit jaar.