Belgische muzikanten

In België wordt opmerkelijk veel goede muziek gemaakt. Dit zie je terug in het aantal bands dat internationaal doorbreekt.

Salvatore Adamo, Frédéric François en Jacques Brel zijn beroemde zangers uit België uit de jaren vijftig en zestig. Met hun veelal Franstalige chansons trokken ze een groot publiek. Elk hebben ze miljoenen albums verkocht. Salvatore Amando heeft meer dan 100 miljoen albums en singels verkocht over de hele wereld. In België is hij de artiest met de hoogste verkoopcijfers.

Vanaf de jaren negentig werd de rockmuziek erg populair. In de rockscene zijn er ook een aantal Belgische bands die internationale bekendheid genieten.

Een van hen is de rock groep dEUS die in heel Europa fans heeft. Deze band is begonnen als coverband maar al snel begonnen ze met schrijven van hun eigen muziek.

Ook de band K’s Choise begon als amateur band. De rauwe stem van zangeres Sarah Bettens trok de aandacht van platenmaatschappijen. In eerste instantie zong zij soundtracks voor films. In 1995 brak de band door met het album Paradise in me.

De gebroeders Dewaele zijn begonnen als Dj’s waarmee ze volle zalen in België trokken. In een later stadium combineerde ze dit met een eigen band. Hun muziek is een mix van Electro house en rock waarmee ze een geheel eigen stijl hebben gecreëerd.

Momenteel zijn er ook een aantal nieuwere Belgische artiesten die de generatie van nu aanlokken en hoog op de internationale hitlijsten scoren. Stromea, Sehla Sue en Triggerfinger zijn daar goede voorbeelden van. In gans Europa zijn hun concerten altijd uitverkocht.

Op veel gebieden is er een scheiding tussen Vlaanderen en Wallonië. In de muziekwereld lijkt deze scheiding te vervagen. Artiesten uit beiden delen van België treden steeds vaker gezamenlijk op en hebben in heel België fans. Tijdens concerten worden vaak zowel Franstalige als Vlaamse nummers gezongen. In de landelijke pers wordt er evenveel aandacht besteedt aan de artiesten uit beiden streken.

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië is rijk aan pop artiesten. De popmuziek is toegankelijk voor een grote groep mensen. Het woord Popmuziek staat voor populaire muziek en is een verzamelnaam voor allerlei stijlen muziek die graag gehoord worden door een breed publiek. Een groot aantal Belgische artiesten verdiepen zich in wat hun fans willen en passen hun muziek daarop aan. Men zegt dat de kwaliteitscontrole in België hoog is omdat het een klein land is. Artiesten treden veelvuldig op in alle steden waardoor ze een goed beeld krijgen van hun toehoorders.