Bewegen op muziek

België wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en gezelligheid gaat meestal samen met muziek.

Volksdansen zijn in de middeleeuwen ontstaan op traditionele muziek. In België zijn deze volksdansen nog niet uitgestorven. Op lokale feesten wordt er nog opgetreden door mensen in traditionele klederdracht. De volksdansen zijn streekgebonden.

In Vlaanderen ziet men nog regelmatig het vendelzwaaien. Hierbij worden er onder begeleiding van muziek sierlijke bewegingen gemaakt met een vaandel.

Er zijn in België dansscholen waar het mogelijk is om de traditionele volksdansen te leren. Door middel van deze dansen, wordt een stukje geheel eigen cultuur bewaard en dit maakt het behouden van deze dansen de moeite waard.

De wereld wordt steeds kleiner door radio, tv en internet. Net zoals in veel Europese landen, is het ook in België mogelijk om exotische dansen te leren. Met name het salsadansen is populair geworden in het westen. Salsa dansen roept een zonnige vakantiesfeer op en is heel geschikt om je passie in uit leven door de vele erotische bewegingen. Bij salsa dansen hoort Caraïbische muziek.

Zomaar een avondje gaan dansen is geen probleem in België. Er is zeker geen tekort aan uitgaansgelegenheden. In steden zijn er vele knusse bruine kroegen die druk bezocht worden.

Sommige muziekcafés presenteren steeds een ander genre waarmee ze een breed publiek bereiken. Zo kan er de ene avond een reggaeband spelen en de avond erop een hiphop concert zijn. Daarnaast zijn cafés die echt hun eigen genre hebben. Fans van verschillende muziekstromingen weten precies waar ze heen moeten om op hun favoriete muziek lekker een avondje te gaan dansen.

Voor degene die graag eens zelf op het podium staat, zijn er geregeld jamsessies waarbij er door de bezoekers gezamenlijk muziek wordt gemaakt.

In dit tijdperk wordt er steeds minder lichamelijke arbeid verricht. Om dit te compenseren gaan er veel mensen sporten om in een gezonde conditie te blijven.

Sporten op muziek komt steeds meer in trek. Muziek werkt stimulerend op beweging. Dat is dan ook de reden dat joggers vaak oordopjes dragen waar muziek uitkomt tijdens het rennen. Het geeft net dat beetje extra energie.

Hoe meer beweging er nodig is bij een sport des te sneller zal het ritme van de muziek zijn dat afgespeeld wordt.