De Belgen en het Eurovisiesongfestival

Belgische scores op het Eurovisiesongfestival

In 1986 zorgde Sandra Kim met het liedje ‘J’aime la vie’ ervoor dat alle Belgen op het puntje van hun stoel zaten toen de punten van het Eurovisiesongfestival bekend gemaakt werden. België kreeg toen maar liefst 176 punten en werd hiermee in de Noorse stad Bergen winnaar van de eenendertigste editie van het Eurovisiesongfestival. De 14-jarige Sandra Kim zorgde met haar overwinning voor een algemeen gevoel van trots bij vrijwel alle Belgen.

Traditioneel wordt de volgende editie van het Eurovisiesongfestival gehouden in het land dat het jaar voordien de overwinning behaalde. Door de overwinning van Sandra Kim in 1986 was het in 1987 dan ook de beurt aan België om het festival te organiseren. De tweeëndertigste editie vond plaats op 9 mei 1987 in het Eeuwfeestpaleis in Brussel. Liliane Saint-Pierre, die België vertegenwoordigde met haar liedje ‘Soldiers of Love’, eindigde op de elfde plaats.

In de beginjaren van het Eurovisiesongfestival was het voor de kijkers helemaal niet mogelijk om punten te geven. De laatste jaren mogen de kijkers echter ook kiezen voor hun favoriet. Deze manier van punten geven kan men eigenlijk een beetje vergelijken met online gokken; men zet punten in op de kandidaat die men het beste vindt, en zo wordt de liedjeswedstrijd net iets spannender.

In het jaar 1978 eindigde België met het liedje ‘L’amour ça fait chanter la vie’ dat gebracht werd door Jean Vallée eervol tweede. Ook in 2003 behaalde België de tweede plaats. Toen was het de groep Urban Trad die met ‘Sanomi’ België trots maakte.

Helaas haalde België ook veel slechte scores op het Eurovisiesongfestival. Ons land eindigde maar liefst acht keer als laatste. In het jaar 1962 behaalde Fud Leclerc met het liedje ‘Ton Nom’ zelfs nul punten en deze trieste score werd in 1965 ook door Lize Marke behaald met het nummer ‘Als het weer lente is’. Onze hoop is voor 2020 gevestigd op Hooverphonic.