Enkele gedenkwaardige Belgische componisten

Muziek is een bijzonder fenomeen en heeft de neiging zich steeds verder te ontwikkelen. Er verschijnen voortdurend nieuwe muziekstijlen die weer voortvloeien uit voorgaande muziekstromingen. Liefhebbers van moderne popmuziek beoordelen de klassieke muziek vaak als ‘ouderwets’. Het feit dat vele inventies uit de klassieke muziek terug te vinden zijn in de hedendaagse populaire muziek ontgaat velen. De legendarische muzikant Frank Zappa getuigde echter van dit feit: zijn composities waren immers duidelijk beïnvloed door de klassieke muziek van de Russische componist Igor Strawinsky. Hieronder volgen enkele Belgische componisten die een grote bijdrage aan de Belgische muziekcultuur hebben geleverd.

Henri Pousseur

De Belgische componist Henri Pousseur (1929-2009) was erg vooruitstrevend voor zijn tijd en hield zich vooral bezig met ‘nieuwe muziek’. Hij heeft muziek gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van zowel Luik als Brussel. In de jaren vijftig van de vorige eeuw raakte hij gefascineerd door de elektronische muziek en in 1958 richtte hij de ‘Studio de Musique Électronique’ in Brussel op. Vanaf 1970 was hij directeur van het Koninklijk Conservatorium van Luik, waar hij bovendien het vak compositie onderwees. In datzelfde jaar richtte hij samen met zijn collega Pierre Bartholomée (1937) het ‘Centre de Recherches et de Formation Musicales de Wallonie’ op. Dit centrum bevindt zich nog steeds in Luik, maar de naam van het centrum is na het overlijden van Pousseur veranderd in ‘Centre Henri Pousseur – Musique mixte’. Pousseur heeft een gigantisch oeuvre achtergelaten.

Luc Brewaeys

Een andere Belgische componist die graag experimenteerde met muziek was Luc Brewaeys (1959-2015). Ook hij hield zich onder meer bezig met elektronische muziek. Brewaeys was als kind nogal onder de indruk van de composities van Igor Strawinsky en besloot daarom zelf compositie te gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daarna volgde hij nog enkele muziekstudies in onder meer Italië. Brewaeys had het talent om de meest originele en betoverende klankencombinaties te componeren. Hij heeft ons bijzondere muziekstukken nagelaten.