Muziek opleidingen

Wanneer je zoveel van muziek houdt dat je daar een studie in wilt volgen, zijn er in België mogelijkheden genoeg.

Veel mensen dromen er wel eens van om beroemd te zijn en op een podium te staan. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn gelukkig ook heel veel andere manieren om met muziek bezig te zijn. Je kunt leren hobbymatig leuke muziek voort te brengen of een beroepsopleiding met muziek kiezen.

Er is een groot aanbod van muziekscholen waar jong en oud kan leren om een instrument te bespelen of zanglessen kan volgen. Dit gebeurt zowel individueel als in groepsverband. Bij individuele lessen gaat het vooral om zo snel mogelijk een instrument te leren bespelen. De groepssessies zijn gericht op samenspel waarbij het een optie is om in een koor te gaan zingen of in een orkest te gaan spelen.

Vanaf de kleuterleeftijd worden er lessen aangeboden waarbij de kinderen spelenderwijs leren en een ritmegevoel ontwikkelen. Hierbij gaat het om een combinatie van zang, dans en het bespelen diverse instrumenten. Het is als het ware een ontdekkingsreis voor jonge kinderen in de muziekwereld om hun interesse hierin aan te wakkeren.

Voor mensen die van muziek hun beroep willen maken, is er een opleiding voor muziekleraar of muziektherapeut. Hierbij combineer je dus een beroep met muziek. Voor muziekleraar is het nodig om inhoudelijke kennis van muziek te hebben maar ook om les te kunnen geven. In deze opleiding wordt aan beiden aandacht besteedt. Een muziektherapeut zal moeten leren welke effecten muziek op mensen heeft en hoe dit in therapie ingezet kan worden.

Het is niet noodzakelijk om zelf heel muzikaal te zijn om een opleiding te vinden met betrekking tot muziek. Er is veel meer te doen in de muziekwereld dan muziek maken. Het behoort ook tot de mogelijkheden om deskundige te worden in de muziekgeschiedenis of muziekkunst.