Radio in België

De radio bestaat sinds 1914 in België. Vanaf de start werd de radio gebruikt om muziek uit te zenden in de vorm van een klassiek concert voor de Koninklijke familie. Dit werd een wekelijks terugkerende gebeurtenis totdat de eerste wereldoorlog uitbrak. Tijdens de oorlogsjaren werd de vooruitgang van de radio stilgelegd. De radio werd uitsluitend voor militaire doeleinden gebruikt. Na de oorlog vanaf 1922 werd hier weer aan gewerkt en ging de ontwikkeling snel. Radio Belique was de eerste Belgische omroep.

Ondertussen zijn er honderden radiozenders in België en nu is de radio niet meer weg te denken uit ons bestaan. De radiozenders brengen de muziek in de huiskamers en auto’s van iedereen.

Op de radio wordt veel muziek gedraaid voor de luisteraar. Hierdoor krijgt de artiest bekendheid.

Het is als luisteraar ook mogelijk om je favoriete nummers aan te vragen. Daar komen zelfs wedstrijden uit voort. Er wordt dan bijgehouden welke nummers het meest worden afgespeeld op de radio over een bepaalde periode.

Er is tegenwoordig een scala aan radiozenders waaruit de luisteraar kan kiezen. Radio 1 zendt diverse muziek uit en Radio 2 voornamelijk Vlaamse muziek. Een groot aantal zenders presenteert een eigen genre in muziek zodat de luisteraar weet wat verwacht kan worden.

Studio Brussel is een hele bekende zender en vooral gericht op alternatieve muziek terwijl MNM de hitlijst afspeelt. De liefhebbers van klassieke muziek zullen afstemmen op Radio Klara.

Zo zijn er tal van radio zenders afstemmen op een bepaalde doelgroep binnen het muziekgenre van pop tot volksliederen en gouden oude wereldhits.

De meeste radioluisteraars hebben daarom een favoriete radiozender omdat ze daar hun favoriete muziek horen. Degene die een gevarieerde muzieksmaak hebben zullen vaker wisselen van zender al naar gelang in welke stemming ze zijn.

Ondanks dat de meeste mensen hun muziek nu digitaal hebben, blijft de radio populair. Via de radio blijft men ook op de hoogte van nieuwe muziek en weetjes over diverse bands.